مقالات

بررسی علم صدا و روش‌های مقابله با صدای مزاحم

حذف صداهای مزاحم از منزل

اگر صداهای مزاحم در منزل، شما را اذیت می‌کنند. اگر نمی‌خواهید صدای شما از منزل خارج شود و اگر سوالات دیگری درباره ضد صدا کردن منزل خود دارید، این مقاله روش مقابله با صدای مزاحم را به شما نشان خواهد داد.

در زندگی ما وجود صدا مهم و در بعضی مواقع فوق العاده زیبا است است، به بتهوون یا صدای زیبای پرندگان فکر کنید. اما صدایی که مزاحم باشد چطور؟ بخصوص صدایی که در مکان اشتباه باعث آزار و اذیت ما شود و مزاحمتی باشد که پس از یک روز پرفشار کاری می‌تواند استراحت و خواب و حتی مطالعه را غیرممکن کند.

سروصداهای مزاحم در خانه | روش مقابله با صدای مزاحم

 اگر گرفتار مشکل سروصدا هستید، ساده ترین روش عایق صوتی، تمرکز بر روی منبع آن است. اما در بسیاری از زمان‌ها این گزینه نیز امکان پذیر نیست. آیا شما می‌توانید صدای کوچه، خیابان، ماشین‌ها و یا حتی همسایه‌های خود را از بین ببرید؟ برای مثال ممکن است در نزدیکی خانه شما، ساخت و ساز انجام شود و یا همسایه های شما صدای تلویزیون خود را تا انتها زیاد کنند. به دنبال این هستید که چگونه صدای اطراف را نشنویم و یا آن‌ها را کنترل کنیم؟

همچنین ممکن است که همین مشکلات به صورت عکس اتفاق بیافتد. یعنی شما نیز یک سرگرمی پر سروصدا مانند تمرین موسیقی داشته باشید که نمی‌خواهید سر و صدای آن باعث اذیت اطرافیان یا همسایگانتان شود.

حذف صداهای مزاحم از منزل

 در صورت بروز چنین مشکلاتی بنظرتان راهکار چیست؟ احتمالا افکار شما نیز به سمت عایق صوتی کردن می‌رود. اما عایق صوتی چیست و چگونه کار می‌کند. در این مقاله می‌خواهیم نگاهی دقیق تر به این موضوع داشته باشیم.

توجه: در بعضی مواقع سروصدا می‌تواند بیش از یک مزاحمت باشد و برخی سروصداها می‌تواند به شنوایی شما آسیب برساند. بر اساس آمار موسسه ملی ناشنوایان و سایر اختلالات ارتباطی، تقریبا یک چهارم از بزرگسالان آمریکایی دچار ضعف شنوایی ناشی از سروصدا هستند (کاهش شنوایی ناشی از سروصدا)

علم عایق صوتی

بهترین راه برای کاهش صدا، شناخت علم صدا می‌باشد. صدا نوعی انرژی می‌باشد، که هنگام لرزیدن اشیا یا اجسام و حتی هوا تولید می‌شود. انرژی باید به جایی برسد، بنابراین به بیرون و به دور از منبع صدا سفر می‌کند و باعث می‌شود اشیاء و هوای اطراف ما با یکدیگر همکاری کرده تا لرزشی را ایجاد کنند بنابراین آنچه از انرژی باقی مانده است به گوش ما برسد. در داخل گوش ما نیز هوا ارتعاش می‌کند و روی گوش ما قرار می‌گیرد و با این کار سلوهای موهای ریز در اعماق سرمان تحریک شده و صداها را در مغز ما ثبت می‌کنند.

چگونه صدا به گوش ما می رسد

به طور خلاصه، صدا از یک منبع به وجود آمده و از یک یا چند طریق حرکت می‌کند که در آخر وارد گوش ما شده و مغز ما را روشن می‌کند. اگر می‌خواهید آن را در مسیرهای خود متوقف کنید، باید آن زنجیره وقایع را در جایی در طول مسیر قطع کنید.

انرژی صوتی برای انتقال به یک رسانه مانند هوا احتیاج دارد. به طور مثال یک پنجره باز به صدا اجازه حرکت می‌دهد، زیرا هوا حامل امواج صدا است. بستن پنجره باعث می‌شود همه سروصداها از بین نرود زیرا صدا نیز از طریق شیشه جامد و قاب فلزی یا چوبی پنجره عبور کند. با این وجود عایق بندی هوا اولین قدم خوب به منظور عایق صدا است.

صداهای مزاحم در منزل

درک چگونگی حرکت امواج صدا از طریق هوا و مواد جامد، کلید جلوگیری از آن است. اما این موضوع ساده‌تر از چیزی است که احتمالا فکر می‌کنید.

یکی از دلایلی که در برابر عایق صوتی کردن مقاومت می‌کنیم، این است که صدا را با نویز اشتباه می‌گیریم. اگرچه هردو نوع انرژی هستند که به شکل موج حرکت می‌کنند، امواج نور از طول موج بسیار کوتاه تر نسبت به صداها برخوردار هستند و جلوگیری از آن‌ها بسیار ساده‌تر است.

همانطور که می‌دانید درب‌ها از مهم ترین عوامل ورود صدا می‌باشند، برای مطالعه بیشتر می توانید به درب ضد صدا مراجعه نمائید.

سه روش مقابله با صدای مزاحم برای متوقف کردن

 از بین بردن منبع: شاید این روش همیشه امکان پذیر نباشد

افزایش فاصله خود از صدا: از محیط پر سروصدا بیرون بروید.

جلوی ورود امواج صوتی به گوش را گرفتن: گوش‌های خود را بپوشانید.

همانطور که اشاره کردیم، اولین مورد یعنی از بین بردن صدا از منبع اغلب موارد غیرممکن است. اگر در نزدیکی فرودگاه زندگی می‌کنید، احتمالا چاره‌ای ندارید و هواپیماها پروازشان را برای شما متوقف نخواهند کرد. و شما باید از انواع هدفون‌ها برای گوش خود استفاده کنید. پس باید بر روی راه‌های دیگر تمرکز کنید.

حال در ادامه کمی بیشتر به صورت علمی در مورد صداهای مزاحم و روش‌های جلوگیری از آن نکاتی را بیان خواهیم کرد.

نویز چیست؟

نویز، یک سروصدای ناخواسته می‌باشد. در خانه، اکثر مردم نویز را به سروصدایی غیر از صدای کاری که انجام می‌دهند یا به خواست خود ایجاد کرده‌اند، می‌گویند. به عنوان مثال اگر مشغول صحبت کردن با تلفن هستید و در اتاق بغلی کسی در حال تماشای تلویزیون با صدای زیاد باشد، صدای تلویزیون برای شما نویز محسوب می‌شود. یا صدای موزیک زیاد همسایه در هنگام استراحت شما نویز به حساب می‌آید.

حالا بیایید بیشتر وارد جزئیات شویم. عایق صوتی در مورد کنترل نویز نیز است. بنابراین از خود بپرسید:

چه صدایی را می خواهم کنترل کنم؟

کنترل نویزها در دو بخش مورد بررسی قرار می گیرد.

  1. کنترل کیفیت و ماهیت صدای تولید شده در خانه شما
  2. مسدود کردن سروصدایی که نمی‌خواهید بشنوید.

هر دوی این موارد شامل متوقف کردن حرکت ناخواسته صدا از یک مکان به مکان دیگر و پخش آن می‌باشد.

با عایق خانه خود را بدون صدا کنید

از دو روش عایق صوتی برای کنترل حرکت صدا استفاده می‌شود:

  1. جذب صدا

  2. متوقف کردن صدا

در حالت اول، صدا جذب می‌شود، بنابراین از جایی به جای دیگر نمی‌رود. اما در حالت دوم، مسدود کردن صدا به مواد و روش‌هایی که انتقال صدا را متوقف می‌کند یا کاهش می‌دهد، متکی است. شما می‌توانید از هر دو این موارد استفاده کنید و برای مقاومت در برابر صدا از ترکیبی از مسدود کردن نویز و فنون جذب صدا استفاده کنید. برای جلوگیری از عبور سروصدا دیوارها، سقف، کف، درها، پنجره ها و … می‌توانید از موانع صوتی استفاده کنید و همچنین از مواردی استفاده کنید که هم در داخل و هم در خارج از اتاق صداهای مزاحم را جذب می‌کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *