مقالات

عایق‌کاری لوله در ساختمان

پشم شیشه لوله در ساختمان

هزینه‌های انرژی،‌ هم در اداره‌ی یک منزل و هم در اداره‌ی کل یک کشور، یکی از اصلی‌ترین هزینه‌هایی است که اتفاق می‌افتد. یکی از منابعی که انرژی زیادی در ساختمان استفاده می‌کند، آب است. آب گرم برای خیلی از کاربردهای روزمره مورد نیاز است. از حمام و سرویس بهداشتی گرفته تا آشپزخانه و برخی از سیستم‌های گرمایشی، نیاز به آب گرم دارند. مسئله‌ای که وجود دارد، این است که محل استفاده‌ی آب گرم و منبع تولید آن با یکدیگر فاصله دارد. انتقال از محل تولید به محل مصرف، به وسیله‌ی لوله‌ها انجام می‌گیرد. در مسیر، ممکن است کمی از حرارت آب کاهش یابد. برای همین عایق کاری لوله ها در ساختمان، از اهمیت زیادی برخوردار می‌باشد.

چرا عایق‌‌کاری لوله مهم است؟

گفتیم که انتقال آب از محلی به محل دیگر توسط لوله‌ها، می‌تواند سبب از بین رفتن حرارت آن شود. این کار علاوه بر هدررفت انرژی، می‌تواند هزینه‌های اداری ساختمان یا واحد‌های صنعتی را افزایش دهد. برای همین عایق کاری لوله های صنعتی و عایق‌کاری لوله‌های تاسیسات نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است بنابراین برای این کار از عایق صنعتی استفاده می‌شود.

عایق صوتی کردن ژنراتور

عایق صوتی دستگاه های نیروگاه منطقه آزاد انزلی

عایق صوتی کردن ژنراتور

عایق صوتی دستگاه های نیروگاه منطقه آزاد انزلی

فرض کنید که حرارت آب مورد نیاز برای یک عملیات، ۸۰ درجه باشد. در صورتی که در مسیر انتقال، ۲۰ درصد از حرارت آب از بین برود، باید برای تامین چنین آبی، آب با دمای ۱۰۰ درجه در منبع تولید شود تا با دمای مورد نیاز به محل عملیات برسد. اما در صورتی که لوله‌های انتقال، عایق شده باشند، نیاز به چنین کاری نیست و در مسیر انرژی هدر نمی‌رود. این کار سبب کاهش چشمگیر هزینه‌ها خواهد شد.

عایق کاری لوله ها، علاوه بر جلوگیری از هدر رفتن حرارت، همچنین از یخ زدن آب‌های داخل لوله نیز جلوگیری می‌کند. در فصول سرد سال، در برخی مناطق، مخصوصا در مناطق باز، دمای لوله به حدی کاهش می‌یابد که آب داخل آن‌ها، حتی اگر داغ باشد هم، یخ می‌زند. این موضوع در مناطق مسکونی، زندگی روزمره را با مشکلاتی همراه می‌کند و در واحدهای صنعتی، می‌تواند زیان‌های زیادی نیز برای عملیات به همراه داشته باشد. فرقی هم بین لوله‌های پلاستیکی و آهنی نیست، بنابراین عایق‌کاری لوله‌های فولادی نیز باید در دستور کار قرار گیرد.

در فضاهایی مثل موتورخانه نیز برخی اوقات دمای لوله‌ها، چنان باعث افزایش دمای محیط می‌شود که کار کردن در آن شرایط را با مشکل مواجه می‌کند. افزایش دما می‌تواند مشکلات دیگری نیز به همراه داشته باشد. عایق حرارتی لوله در چنین شرایطی هم می‌تواند مفید واقع شود.

عایق کاری لوله

عایق کاری لوله مسی با عایق الاستومری

آموزش عایق‌کاری لوله

فرقی نمی‌کند تصمیم به عایق‌کاری لوله‌های توکار گرفته‌اید، یا روکار. قبل از شروع فرآیند عایق صوتی، باید سطح لوله را کاملا از هر گونه آلودگی پاک کنید. سپس روی آن دو بار ضد زنگ بزنید. حالا لوله، آماده‌ی عایق‌کاری است. در ادامه آموزش عایق‌کاری لوله را بررسی می‌کنیم.

عایق‌کاری حرارتی لوله‌های توکار

برای عایق کاری لوله های توکار، از پشم شیشه و پشم سنگ پتویی استفاده می‌شود. برای این کار، دو گزینه پیش رو دارید:

  • یا از عایق‌های پتویی با روکش کاغذ استفاده کنید. این عایق را به وسیله‌ی اره و متناسب با محیط لوله برش دهید.
  • یا این که از عایق پشم شیشه استفاده کنید. از سمتی که ورق کاغذ قیراندودی یا کاغذ آلومینیومی نباشد، دور لوله را با عایق بپوشانید.

سپس یک مفتول گالوانیزه یا یک عایق به قطر یک میلی‌متر را به دور لوله بپیچید.

برای اینکه درباره عایق رطوبتی پشت بام بیشتر بدایند می توانید مقاله عایق‌بندی رطوبتی پشت بام به چه صورت است ؟ را مطالعه نمایید.

عایق‌کاری لوله‌های روکار

برای عایق لوله آب روکار، معمولا از سه روش رایج استفاده می‌شود. یا این که همان کارهایی که در عایق‌کاری لوله توکار گفتیم استفاده می‌شود. البته پس از اتمام عایق‌کاری در این روش، روی سطح لوله‌ها، رنگ‌آمیزی می‌شود.

در روش دوم، پس از این که لایه‌ی دوم ضد زنگ روی لوله‌ها انجام گرفت، از عایق‌های پیش‌ساخته استفاده می‌شود. این عایق‌ها، دارای یک روکش کاغذی یا آلومینیومی هستند. استفاده از آن‌ها برای عایق‌های بیرون از ساختمان رایج است.

عایق کاری لوله در ساختمان

در روش دیگر هم از عایق‌های پیش‌ساخته استفاده می‌شود، اما از نوع بدون روکش آن‌ها. پس از این که فرآیند عایق‌کاری تمام شد، روی آن‌ها با ورق آلومینیوم یا ورق گالوانیزه پوشانیده می‌شود.

در صورتی که لوله‌ی روکاری که قصد عایق‌کاری آن را دارید، لوله‌ی آب گرم و برگشت آب گرمی صرفی، و جنس آن از گالوانیزه باشد، از همین روش‌ها برای عایق‌کاری لوله استفاده می‌شود، اما روی آن‌ها به ضد زنگ آغشته نمی‌شود.

انواع عایق لوله

با توجه به این که نیازها و اهداف عایق‌کاری متفاوت است و از مواد عایق در شرایطی مختلفی استفاده می‌شود، عایق‌های مختلفی برای لوله، در بازار وجود دارد. در ادامه برخی از آن‌ها را به صورت مختصر برررسی می‌کنیم.

عایق پشم معدنی

این عایق‌ها الیاف معدنی هستند که با استفاده از اتصال‌دهنده‌های آلی به هم وصل شده‌اند.

نحوه عایق کاری لوله با پشم شیشه

این عایق که یکی از محبوب‌ترین‌ها در بازار است بسیار فشرده بوده و از الیاف شیشه درون کوره‌های مخصوص ساخته شده است. خوب است بدانید که این عایق‌ها غیر قابل اشتعال بوده و تا دمای 250 درجه سانتیگراد مقاومت دارند و آتش نمی‌گیرند. در صورت نبود عایق پشم شیشه در زمان آتش سوزی لوله‌ها داغ شده، شل می‌شوند و کل سیستم بهم می‌ریزد. این عایق علاوه بر این که از مواد معدنی تشکیل شده‌اند از رشد باکتری، قارچ و آفت جلوگیری می‌کنند.همچنین خوب است بدانید که این عایق با انواع مصالح سازگار بوده و از نابودی و خرابی روکش بر و لوله ‌ها جلوگیری می‌کند.

 پشم شیشه لوله در ساختمان

فوم‌های الاستومری

عایق الاستومری، مقاومت زیادی در برابر بخار آب دارد.

فوم سخت

این نوع عایق لوله، دارای کمترین عملکرد آکوستیک است، اما رسانایی حرارتی کمی دارد که در مصرف انرژی، صرفه‌جویی می‌کند.

عایق پلی‌اتیلن

استفاده این عایق برای جلوگیری از یخ‌زدگی لوله‌ها، کاربرد زیادی دارد.

عایق شیشه‌ای سلولی

مقاومت این عایق‌ها در برابر فشار به شدت بالا است و طول عمر زیادی هم دارند.

عایق ایروژل

این عایق‌ها، از سبک‌ترین ماده‌ی جامد جهان ساخته شده‌اند و کمترین انتقال حرارت را بین تمام انواع عایق دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *