مقالات

عایق رطوبتی چیست؟ آشنایی با انواع عایق رطوبتی

عایق رطوبتی چیست؟

یکی از مسائلی که کاربردهای زیادی در ساختمان‌سازی دارد و در سال‌های اخیر، یکی از ملزومات آن تلقی می‌شود، عایق‌کاری است. این عایق‌ها یا برای جلوگیری از ورود مزاحمت‌هایی مانند سر و صدا و رطوبت است، یا این که برای پیشگیری از خروج انرژی، مانند دما. در این مقاله، درباره‌ی عایق رطوبتی و لزوم استفاده از آن صحبت می‌کنیم.

عایق رطوبتی چیست ؟

همانگونه که برای جلوگیری از ورود و خروج صدا، با استفاده از عایق صوتی دیوار فضاهای منزل را عایق و یا با استفاده از عایق حرارتی از اتلاف انرژی جلوگیری می‌کنیم، استفاده از عایق رطوبتی در ساختمان‌سازی نیز امری ضروری است. به خصوص در منزل‌هایی که فضای رطوبت‌خیزی مانند استخر وجود دارد، نفوذ این رطوبت در دیوارها، می‌تواند طی مدت‌زمانی، باعث فرسودگی و از بین رفتن ساختمان شود. البته استفاده از این عایق، فقط مخصوص استخرها نیست. در هر نقطه‌ای از ساختمان که امکان نفوذ رطوبت وجود داشته باشد، استفاده از این محصولات توصیه می‌شود.

عوامل ایجاد کننده رطوبت:

ممکن است رطوبتی که در ساختمان و یا خانه شما دیده می‌شود توسط عواملی چون نفوذ باران از طریق درز پنجره‌ها، نفوذ آب ‌های زیر زمینی از کف و دیوارها باشد که همین امر سبب ایجاد خسارات جبران ناپذیری در ساختمان و خانه شما خواهد شد. بنابراین برای جلوگیری از این مشکل حتما باید به سراغ عایق کاری رطوبتی بروید.

کاربرد عایق رطوبتی

نفوذ رطوبت به دیوارها، می‌تواند سبب بروز مشکلاتی چون زنگ زدن فلزات، یخ‌زدن سازه‌ها و … شود. در صورتی که دمای مناسب فراهم باشد، رطوبت می‌تواند سبب رشد کپک‌ها و قارچ‌ها نیز باشد. برای همین استفاده از عایق رطوبتی برای تمام فضاهای منزل که امکان تولید رطوبت دارند، مانند سرویس بهداشتی، حمام و استخر، ضروری است. البته در کنار این عایق، باید از عایق حرارتی هم استفاده شود تا شرایط رشد قارچ‌ها، به طور کامل از بین برود.

انواع عایق رطوبتی

عایق‌های رطوبتی مختلفی در بازار وجود دارند که هر کدام برای شرایط خاصی مناسب هستند. برای این که بهترین انتخاب را برای منزل خود داشته باشید، بهتر است که با انواع آن آشنا باشید. عایق رطوبتی را می‌‌توان بر اساس دو فاکتور تقسیم‌بندی کرد. این دو عبارتند از: شیوه‌ی اجرا و مواد تشکیل‌دهنده. در ادامه، هر کدام را به طور مختصر بررسی می‌کنیم.

عایق رطوبتی

انواع عایق رطوبتی بر اساس شیوه‌ی اجرا

به طور کلی، با استفاده از این عامل، می‌توان عایق‌ها را به دو دسته‌ی گرم و سرد اجرا تقسیم کرد. دسته‌ی اول با استفاده از حرارت، به دیوار چسبانده می‌شوند. عایق‌های سرد اجرا، نیازی به ذوب شدن ندارند و با مخلوط کردن مواد آن‌ها، می‌توان عملیات عایق‌کاری را انجام داد.

انواع عایق رطوبتی بر اساس مواد تشکیل‌دهنده

علاوه بر نوع نصب، عایق‌های زیادی در بازار وجود دارند که با استفاده از مواد مختلفی ساخته شده‌اند. هر کدام از این عایق‌ها، برای استفاده در شرایط خاصی تولید شده‌اند و قیمت و بازار آن‌ها نیز با یکدیگر متفاوت است. در ادامه، انواع عایق رطوبتی بر اساس مواد سازنده را بررسی می‌کنیم.

عایق رطوبتی نانو

به طور کلی، در بازار ایران، به همه‌ی عایق‌هایی که با تکنولوژی‌های جدید ساخته شده‌اند و کاربردهای مختلفی نسبت به انواع سنتی آن دارند، عایق نانو می‌گویند. اما عایق‌های نانو، با استفاده از تکنولوژی مخصوصی ساخته می‌شوند که آن‌ها را در زیردسته‌ی عایق‌های رطوبتی پلیمری قرار می‌گیرد. این عایق، علاوه بر رطوبت، در برابر رشد کپک و قارچ نیز مقاوم است. ویژگی بارز این دسته از عایق‌های رطوبتی، آب‌گریز بودن آن است که باعث می‌شود آب به طور کلی روی سطح آن باقی نماند. مقاومت و دوام بالا، از دیگر ویژگی‌های مثبت این نوع از عایق‌های رطوبتی است.

استفاده از این نوع عایق‌ها، در فضاهای مختلف منزل کاربرد دارد. همچنین از آن‌ها به جای عایق لوله نیز می‌توان استفاده کرد.

عایق رطوبتی نانو

عایق رطوبتی بر پایه‌ی قیر و گونی

استفاده از قیر برای جلوگیری از نفوذ رطوبت،‌ یکی از اولین تلاش‌ها در این زمینه است. این روش که احتمالا همه‌ی ما، اجرای آن را از نزدیک دیده‌ایم با استفاده از قیر و گونی، به دنبال عایق رطوبتی است. قیر ماده‌ای است که با استفاده از نفت خام تولید می‌شود.

نوع پیشرفته‌تری از این عایق‌های رطوبتی وجود دارند که با نام ایزوگام شناخته می‌شوند. این محصول با استفاده از قیر و الیاف مصنوعی ساخته شده است و به کمک حرارت، به سطح مورد نظر نصب می‌شود. این نوع عایق، انعطاف‌پذیری بالایی داشته و در برابر تنش‌های حرارتی، مقاوم است. برای همین عمر مفید آن بالا بوده و از به صرفه‌ترین انتخاب‌های موجود در بازار محسوب می‌شود.

عایق کاری رطوبتی با ایزوگام

یکی دیگر از روش‌های عایق کاری رطوبتی ساختمان ایزوگام می‌باشد که یک پدیده صنعتی است. این ایزوگام با تکیه بر تجربه، علم و تکنولوژی ایجاد شده است که ساختمان را در برابر رطوبت، برف و باران ایمن می‌سازد. برای استفاده از ایزوگام در بام‌‌‌ها به وسیله حرارت و گرما آن‌ها را که پوشش مقاومی از قیر و الیاف است را ذوب و سپس به زمین می‌چسبانند.

(آیا می‌دانید عایق فوم گلاس چیست؟ برای پاسخ به سوال، در سایت آرام گستر پارس به دنبال آن باشید.)

مزایای عایق کاری رطوبتی با ایزوگام

  • دارای وزنی سبک به مقدار حدود ۴ کیلوگرم بر متر مربع
  •  بسیار مقاوم در گرمای ۱۳۰+ درجه و سرمای ۴۰- درجه
  • عدم شکنندگی و پوسیدگی در برابر انبساط و انقباض ساختمان
  • قابلیت انعطاف پذیری بسیار بالا

عایق رطوبت دیوار سیمانی

این نوع از عایق‌ها، با استفاده از سیمان ساخته شده‌اند. استفاده از آن‌ها نیز بیشتر به منظور عایق‌کاری دیوارها انجام می‌گیرد. در برخی از انواع این عایق، برای عملکرد بهتر از ذره‌های نانو نیز استفاده می‌شود. عایق سیمانی را می‌توان زیردسته‌ی عایق رطوبتی پلیمری نیز محسوب کرد. چرا که از مواد پلیمری برای افزایش چسبندگی و انعطاف محصول استفاده می‌شود.

عایق رطوبتی برای دیوار سیمانی

استحکام بالا، از جمله ویژگی‌های مثبت این دسته از عایق‌های رطوبتی است. برای همین علاوه بر دیواره‌ها، در هر فضایی از ساختمان که نیاز به این ویژگی باشد، استفاده از عایق‌های سیمانی توصیه می‌شود. عایق رطوبتی استخر، یکی دیگر از کاربردهای این دسته از عایق‌ها است.

به طور کلی استفاده از انواع عایق در ساختمان، سبب افزایش رفاه و آسایش، و حفظ ساختمان از خطرات احتمالی است. در این بین، برخی از فضاها، مانند سرویس بهداشتی، نیاز به استفاده از چند نوع عایق دارند. عایق صوتی دستشویی، یکی دیگر از مسائلی است که باید علاوه بر عایق رطوبتی آن، مورد توجه قرار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *